Grupul de lucru și Expoziţia Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO

Delegația DRESMARA, compusă din Col. Ionuț TĂRTĂREANU/șeful Serviciului sprijin învăţământ și p.c.c. Dorin DUICULETE/expert - Biroul organizare învăţământ, secretariat, relaţii publice şi internaţionale, a participat la Grupul de lucru și Expoziţia Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO – PTEC Working Group and Marketplace, organizată de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT) și Școala NATO de la Oberammergau (NSO), la sediul NATO din Bruxelles, BELGIA, în perioada 28-29.11.2018

Expoziția PTEC a fost deschisă de Secretarul general adjunct al NATO, doamna Rose GOTTEMOELLER, Președintele Comitetului militar al NATO, Sir Stuart PEACH, General, și locțiitorul comandantului NSO și șef de stat major, domnul Colonel Joachim SCHRECKINGER.

În discursurile adresate reprezentanților celor douăzeci și trei de centre de educație și instruire din parteneriatul NATO (NATO PTEC) și NSO, reuniți în cadrul acestei activități pentru a prezenta comunității NATO – state membre și partenere – oferta educațională, misiunile și obiectivele instituțiilor respective, toți vorbitorii au subliniat rolul esențial al acestor structuri de învățământ în sprijinirea obiectivelor și misiunilor NATO în cadrul parteneriatului cu țările care nu sunt membre ale Alianţei.

Distinșii oaspeți au evidențiat, de asemenea, participarea comunității PTEC, în mod proactiv, la inițiativele NATO pentru a spori interoperabilitatea prin desfășurarea de cursuri sau prin furnizarea de experți în sprijinul programelor de parteneriat ale NATO și prin contribuția la activitățile de educație și formare multinațională într-o varietate de domenii critice de cooperare NATO: Proiectarea Stabilității, Contraterorismul, Limbi străine, Acțiuni împotriva IED, Înțelegerea diferențelor culturale, Provocări emergente de securitate.

Standul DRESMARA a fost vizitat de domnul Colonel Gigel PUȘCAȘU, locțiitorul Șefului Secțiunii de Apărare din cadrul Delegației Permanente a României la NATO, domnul General locotenent dr. Dumitru SCARLAT, Reprezentantul Militar al României la NATO și UE, domnul General de brigadă Constantin-Adrian CIOLPONEA, reprezentantul României la SHAPE, personal militar și civil din delegațiile și reprezentanțele statelor membre NATO și partenere și din structuri și agenții NATO.

Expoziția anuală a Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO a oferit oportunitatea reprezentanților să facă schimb de experiență, să creeze noi legături și să discute despre posibilitățile de cooperare, precum și să atragă, totodată, mai mulți membri în rețea, care la rândul lor ajută la conectarea forțelor aliate și partenere prin colaborarea în domeniul educației și instruirii.