Grupul de lucru și Expoziţia Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO

11 – 12.10.2017, Bruxelles, BELGIA

     Delegația DRESMARA, compusă din Lt.col. Denis-Nicolae FLORESCU/șeful Biroului organizare învăţământ, secretariat, relaţii publice şi internaţionale, p.c.c. Gianina MIHĂILĂ și p.c.c. Dorin DUICULETE, a participat la Grupul de lucru și Expoziţia Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO – PTEC Working Group and Marketplace, organizată de Supreme Allied Commander Transformation (SACT), la Comandamentul NATO din Bruxelles, BELGIA, în perioada 11-12.10.2017.

Generalul de brigadă (ROU) dr. Eduard SIMION, reprezentantul în Europa al SACT și Colonelul (SUA) Timothy E. DREIFKE, comandantul școlii NATO Oberammergau (NSO) au deschis expoziția PTEC adresând un „bunvenit” reprezentanților celor douăzeci și patru de centre de educație și instruire și NSO, reuniți la sediul NATO pentru a prezenta comunității NATO oferta educațională, misiunile și obiectivele instituțiilor respective.

Generalul de brigadă dr. Eduard SIMION și Colonelul Timothy E. DREIFKE au subliniat rolul esențial al centrelor de educație și instruire în sprijinirea obiectivelor NATO în cadrul parteneriatului cu țările care nu sunt membre ale Alianţei.

Ambasadorul Alejandro ALVARGONZÁLEZ, adjunctul secretarului general al NATO pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate și Generalul-locotenent Jan BROEKS, directorul general al Secretariatului Militar Internațional s-au adresat reprezentanților comunității PTEC evidențiind participarea acesteia, în mod proactiv, la inițiativele NATO pentru a spori interoperabilitatea prin desfășurarea de cursuri sau prin furnizarea de experți în sprijinul programelor de parteneriat ale NATO și prin contribuția la activitățile de educație și formare multinațională într-o varietate de domenii critice de cooperare NATO: Proiectarea Stabilității, Contraterorismul, Limbi străine, Acțiuni împotriva IED, Conștientizarea culturală, Provocări emergente de securitate.

Standul DRESMARA a fost de asemenea vizitat de doamna Teodora Crina POPESCU, şeful Secţiunii de Apărare din cadrul Delegaţiei Permanente a României la NATO, domnul General locotenent dr. Dumitru SCARLAT, Reprezentantul Militar al României la NATO și UE, domnul Comandor Vicențiu-Valentin CĂTĂNEANU, Locțiitorul Reprezentantului Militar al României la NATO şi UE, personal militar și civil din delegațiile și repezentațele statelor membre NATO și partenere și din structuri și agenții NATO.

Expoziția anuală a Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO a oferit oportunitatea reprezentanților să facă schimb de experiență, să creeze noi legături și să discute despre posibilitățile de cooperare, precum și să atragă, totodată, mai mulți membri în rețea, care la rândul lor ajută la conectarea forțelor aliate și partenere prin colaborarea în domeniul educației și instruirii.

(Vezi aici articolul din "Observatorul Militar", nr. 43 / 25 - 31 octombrie 2017, pag. 2)