Excursie de studii

Participanții la cursul postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă „Managementul Resurselor de Apărare pentru Personalul de Conducere”, ACT.678.15., personal militar și civil din state partenere NATO și din România – Ministerul Apărării Naționale, însoțiți de doamna conf. univ. dr. Maria CONSTANTINESCU și domnul conf. univ. dr. Vlad-Ionuț DUMITRACHE – cadre didactice din DRESMARA – au desfășurat vizite de documentare în perioada 22-24.05.2024 în Garnizoanele București, Mangalia și Constanța, astfel:

  • în data de 22.05
    • la Direcția Planificarea Integrată a Apărării unde au fost prezentate aspecte privind planificarea apărării;
    • cea de-a IX-a ediție a expoziției internaționale „BSDA – 2024, Black Sea Defence & Aerospace International Exhibition” unde au vizitat standurile firmelor participante, inclusiv cel al Universității Naționale de Apărare „Carol I” în care sunt prezentate oferta educațională, rezultatele și proiectele de cercetare științifică ale DRESMARA, expoziția de echipamente și tehnică specifică din dotarea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații şi au asistat la exerciții demonstrative organizate de aceste structuri precum și la prezentări în timpul conferințelor și atelierelor organizate de expozanți.
  • în data de 23.05
    • la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” unde au fost prezentate instituția, misiunea și obiectivele asumate în planul instruirii-educației și al cercetării științifice;
    • la Centrul 39 Scafandri unde au fost prezentate aspecte privind managementul logistic pe timpul planificării și desfășurării operațiunilor specifice precum și referitoare la cercetarea științifică specifică activităților de scufundare și misiunilor/lucrului sub apă; programul a cuprins vizitarea unor facilități de instruire specifică (simulatorul de scufundare).
  • în data de 24.05
    • Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” unde au fost prezentate aspecte privind managementul logistic pe timpul planificării și desfășurării operațiunilor navale în cadrul misiunilor de apărare colectivă sau operațiilor în sprijinul păcii, în cadrul NATO sau sub mandat UE.

Vizitarea fregatei „Regele Ferdinand” – navă-amiral a Marinei Militare Române a reprezentat un moment deosebit al activității.