Conferinţa națională
„Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”

În data de 20 noiembrie 2018, directorul DRESMARA, domnul Colonel profesor universitar doctor Florin-Eduard GROSARU, a participat la conferinţa națională „Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”, alături de reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare.

Evenimentul a fost de organizat de Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale.

Conferinţa a fost structurată pe patru paneluri, astfel:

  • „Securitatea naţională de la consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar la falimentul păcii europene”;
  • „Securitatea naţională în perioada Războiului Rece. Singuri împotriva tuturor?”;
  • „Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?”;
  • „Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?”.

Conform agenției de presă MEDIAFAX, „conferința şi-a propus să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani.
Dezbaterea au urmărit identificarea caracteristicilor securităţii naţionale în fiecare perioadă, a influenţelor definitorii asupra formelor de manifestare a acesteia, a curentelor de gândire dominantă, a formatelor de expresie strategică, a soluţiilor de instituţionalizare şi a modalităţilor de comunicare a reperelor sale fundamentale.”