CONFERINŢA COMANDANŢILOR CENTRELOR DE EDUCAŢIE ŞI INSTRUIRE DIN PARTENERIATUL NATO
și CONFERINȚA NATO de SINCRONIZARE a INSTRUIRII
Budapesta, UNGARIA, 19 - 23 februarie 2018

Directorul DRESMARA, Col.prof.univ.dr. GROSARU Florin-Eduard a participat la Conferinţa comandanţilor Centrelor de Educaţie şi Instruire din Parteneriatul NATO (PTEC CC) organizată de Comandamentul Aliat pentru Transformare și Școala NATO de la Oberammergau la Budapesta, Ungaria, în perioada 19 – 20 februarie 2018.

Scopul conferinței a fost de a stabili direcțiile de cooperare în domeniul educației și instruirii individuale stabilite de Consiliul Alianței Nord-Atlantice.

Pe timpul conferinței au fost abordate și discutate aspecte privind:

  • modalitățile de cooperare regională a PTEC pe domeniile de interes care coincid priorităților NATO (limbi străine, combaterea terorismului, provocări emergente în domeniul securității, combaterea diaspozitivelor explosive improvizate, proiectarea stabilității, conștientizarea culturală);
  • utilizarea eficientă a platformelor electronice ale NATO pentru îmbunătățirea promovării ofertelor educaționale ale comunității PTEC;
  • contribuţia PTEC în abordarea amenințărilor emergente prin programele de educație și instruire individuală oferite;
  • utilizarea eficientă a programelor ”Train the Trainer” și ”Instructor Exchange” puse la dispoziția PTEC prin Școala NATO;
  • consolidarea cooperării cu Organizația Națiunilor Unite.

Totodată, în perioada 21 – 23 februarie 2018, directorul DRESMARA a participat la Conferința NATO de Sincronizare a Instruirii (TSC 18), evenimentul pilot de instruire și educație al NATO.

TSC 18 s-a dovedit a fi un forum excelent pentru a reuni specialiști din domeniul educației și formării din cadrul structurilor de comandă a NATO și al structurilor forțelor NATO (NFS), alături de națiunile aliate și partenere, pentru a discuta despre ultimele evoluții ale întregului spectru al educației și instruirii.

HQ SACT a vizat astfel îmbunătățirea cooperării și coordonării între diferitele componente ale activității de educație și instruire în NATO (politici, instruire individuală și exerciții).