Policy Brief: Analiza Noului Concept Strategic NATO și Impactul asupra Mării Negre

În contextul său prestigios ca Centru de Educație și Instruire din Parteneriatul NATO, DRESMARA, alături de Asociatia Political Research Group, publică un policy brief despre Noul Concept Strategic al NATO și consecințele sale pentru securitatea Mării Negre.

Această sinteză se bazează pe discuțiile și concluziile desprinse în cadrul celei de-a 17-a ediții a Conferinței Științifice Internaționale "Managementul Resurselor de Apărare în Secolul 21", organizată între 27 și 28 octombrie 2022, în Brașov, România, în colaborare între Departamentul Regional pentru Studii de Management al Resurselor de Apărare și Asociatia Political Research Group.

În această sinteză, se explorează noi direcții de gândire și perspective care au fost subiectul discuțiilor referitoare la viitorul Conceptului Strategic al NATO. Acesta abordează o paletă variată de subiecte, de la strategii defensive și potențiale amenințări nucleare până la rolul geopolitic al Chinei și provocările securității regionale. Subliniază imperativul ca NATO să consolideze prezența sa militară, să promoveze o industrie de apărare robustă, iar România să-și definească cu claritate poziția în Marea Neagră. Mai mult, se subliniază necesitatea unei adaptări a conceptului strategic pentru a răspunde provocărilor non-militare și a proteja toate statele membre NATO.

Pentru o înțelegere amplă a tematicii, policy brief-ul este disponibil în secțiunea news de pe website-ul noastru official și pe pagina de web a conferintei.

Mulțumim cu sinceritate tuturor celor implicați, partenerilor și colaboratorilor pentru efortul și expertiza lor.

Policy Brief Strategic concept NATO (.pdf)