9 MAI: ZI CU TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ

De-a lungul istoriei ziua de 9 mai a marcat de trei ori evoluția României.

  • Ziua Independenţei proclamată în 1877

    La 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, a rostit un discurs memorabil în Parlamentul țării declarând că „suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare” și proclamând astfel independența României față de Imperiul Otoman.

    Adunarea Deputaților a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

    Proclamarea independenței avea să fie consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă prin participarea Principatului României la Războiul Ruso -Turc din anii 1877–1878 şi recunoscută apoi de puterile europene.




  • Victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste

    La distanță de mai bine de jumătate de secol, pe data de 9 mai 1945, milioane de oameni au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Iar prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin, a luat sfârşit cel de-Al Doilea Război Mondial pe continentul european, război ce a costat viaţa a peste 40 de milioane de oameni și imense distrugeri materiale.




  • Ziua Europei

    La 9 mai 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman, propunea aplicarea unui plan dezvoltat de economistul francez Jean Omer Marie Gabriel Monnet, considerat arhitectul Unității Europene, prin plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Lua astfel ființă Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) prin semnarea Tratatului de la Paris la 18 aprilie 1951.

    Acesta moment este considerat ca fiind hotărâtor pentru constituirea Uniunii Europene, iar liderii din țările europene aflați la Summit-ul Consiliului European de la Milano din anul 1985 au decis ca ziua de 9 mai să devină de atunci Ziua Europei.