România și NATO

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO din Bruxelles. Ca urmare, începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie în temeiul Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004 pentru instituirea Zilei NATO în România.

Apartenența la NATO reprezintă o dimensiune fundamentală a politicii externe a României. Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, relația transatlantică reprezentând liantul strategic care conferă coerență și consistență acțiunilor NATO.

În acest sens, DRESMARA, Centru de Educație și Instruire în Parteneriatul NATO din 2007, distins de Joint Force Development/Allied Command Transformation (JFD/ACT) cu Certificatul de Asigurare a Calității Educației în NATO - „UNCONDITIONAL ACCREDITATION”, este parte a eforturilor României în cadrul Alianței aducându-și o contribuție semnificativă în domeniul educației și instruirii individuale și dezvoltării disciplinelor NATO, precum și prin sprijinul oferit statelor partenere NATO pentru implementarea cerințelor și standardelor NATO în educație.

DRESMARA defășoară cursuri postuniversitare de formare profesională și dezvoltare profesională continuă, certificate, începând din 2017, la cel mai înalt nivel al Alianței Nord-Atlantice - „NATO APROVED” - de către JFD/ACT, aliniate la disciplinele NATO: Building Integrity (BI) și Cyberspace Operations (COP) (http://www.dresmara.ro/cursuri.html).

În cei peste 20 de ani de existență a DRESMARA, mai mult de 2000 de cursanți au absolvit programele educaționale postuniversitare, din care aproape un sfert este reprezentat de cursanții străini din state membre NATO și partenere din Partnership for Peace, Mediterranean Dialogue, Istanbul Cooperation Initiative, Partners across the Globe.

Participăm la NATO Defense Education Enhancement Program, oferind sprijin nemijlocit unor state din Parteneriatul NATO în domeniul instruirii și educației: Republica Islamică Afganistan, Republica Armenia, Republica Georgia, Republica Kârgâzstan, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord (înainte de aderarea la NATO).

Experții DRESMARA participă la NATO GLOBAL PROGRAMMING, pentru dezvoltarea disciplinelor NATO Building Integrity și Cyberspace operations.

DRESMARA contribuie la eforturile comunității NATO Partnership Training and Education Centres în domeniul educației și instruirii colective și participă cu specialiști la activitățile Consorțiului PfP al Academiilor de Apărare și Institutelor de Studii de Securitate.