Ziua Imnului Național

Ziua Imnului Naţional al României – proclamată prin Legea nr. 99 din 26 mai 1998, se sărbătorește anual la 29 iulie.

Imnul de stat alături de drapel, Ziua Naţională, stema şi sigiliul statului, reprezintă ceea ce numim simbolurile naţionale în temeiul art.12 din Constituţia României.

„Deşteaptă-te române!” este imnul oficial al României, Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 stipulând reglementări speciale privind abordarea drapelului României, intonarea imnului naţional si folosirea sigiliilor cu Stema României.

Versurile imnului aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist şi traducător, marcat de curentul revoluţionar de la 1848. Poetul a redactat şi publicat în timpul revoluţiei de la 1848 poemul „Un răsunet” care ulterior va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te române”.

Muzica, solemnă şi energică, aparţine lui Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, cântăreţ, autor de manuale de muzică.

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independență (1877 - 1878), Primul și Al Doilea Război Mondial.

În ziua revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte această melodie, mulți dintre ei nemaiștiind versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fără întrerupere.

În timpul Revoluției române din decembrie 1989, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, impunându-se generalizat, fără șovăială, sub formidabila presiune a manifestanților.