Amintiri ... DRESMARA, rod al parteneriatului strategic româno-american

Generalul de brigadă (rtg) dr. Mihail ȚĂPÂRLEA


Domnul Mihail ȚĂPÂRLEA este General de brigadă în retragere, doctor, al Armatei României și face parte din conducerea Asociației Europene “Dimitrie Cantemir”, aflată sub patronajul Academiei Române. Militar de carieră, domnul general este și vicepreședintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, iar anterior pensionării, a fost, printre altele, șef al Biroului de Relații Culturale al Ministerul Apărării Naționale și consilier în Secretariatul General din MApN, având totodată, o contribuție semnificativă și constantă la înființarea Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare – DRESMARA, la Brașov


DRESMARA, rod al parteneriatului strategic româno-american

La iniţiativa domnul secretar de stat, Constantin Dudu Ionescu, s-au făcut schimbări structurale, care au accelerat activitatea de pregătire a armatei şi ţării pentru integrare în NATO. Ca urmare, relaţiile internaţionale de cooperare politico-militară româno-americane s-au substanţializat în ritm alert. Demnitarul român, care asemenea ministrului apărării naţionale, dl. Victor Babiuc, era membru al guvernului, a avut iniţiativa constituirii unei asemenea instituţii, de factură postuniversitară, şi în România. Raţiunea era simplă şi pragmatică. România trebuia să beneficieze de propria-i instituţie, care să pregătească specialişti militari şi civili pentru acest domeniu important pentru realizarea interoperabilităţii cu structurile euroatlantice.

S-a convenit, după analizarea mai multor variante, constituirea, la Braşov, în cazarma Academiei Forţelor Aeriene, a Centrului Regional pentru Managementul Resurselor de Apărare. Împreună cu Partea Americană, am organizat un seminar de clarificare a rosturilor centrului şi de planificare a etapelor realizării şi funcţionării sale. Întrucât, dl. Ionescu a devenit ministru al apărării şi, apoi, ministru de interne, proiectul a fost continuat de către dl. Ion Mircea Plângu, care i-a urmat în funcţie. S-a dorit ca infrastuctura instituţiei să fie la cele mai înalte standarde în materie. Eram criticaţi de unele persoane din conducerea diferitelor eşaloane pentru faptul că ceea ce se realiza, infrastructura viitoarei instituţii se încadrau la categoria „lux”. Domnul secretar de stat Plângu a sprijinit realizarea centrului la cele mai înalte standarde în materie. Directorul centrului, comandorul – ulterior general – Jean Gavrilă, a vegheat, cu exigenţă şi profesionalism, la realizarea acestei instituţii la standardele convenite cu partenerii americani. Era informat, săptămânal, asupra evoluţiei lucrărilor. Eu am devenit consilier al secretarului de stat, crescându-mi foarte mult atribuţiile.

Menţionez că acest proiect, finalizat în septembrie 2000, era unic în Europa şi permitea pregătirea în materie de management al resurselor de apărare, atât a unor specialişti români, cât şi străini. România are, de atunci, o instituţie modernă, care asigură pregătirea militarilor şi a unor personalităţi civile în problematica managementului resurselor de apărare, activitate de mare interes naţional. De asemenea, tot aici, au fost pregătiţi, în număr apreciabil, specialişti ai unor armate din Europa.

Îmi amintesc de faptul că, la o activitate de absolvire, un cursant cu gradul de colonel, a elogiat condiţiile de studiu şi de viaţă ale centrului, conchizând că „mi-aş dori să am asemenea condiţii şi la mine acasă”. Cuvinte de apreciere privind activitatea şi condiţiile de viaţă din centru, au avut şi absolvenţii străini, printre ei numărându-se şi un francez.

Şi acum, la 20 ani de la inaugurare, merg cu multă emoţie la centru, care, între timp, şi-a lărgit aria de preocupări, devenind Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare –DRESMARA – trecut în componenţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. Rezultat al eforturilor sinergice româno-americane, DRESMARA contribuie la asigurarea cooperării regionale, securităţii şi stabilităţii în Europa centrală şi de Sud-Est, fiind unul din cele 33 centre NATO/PfP de educaţie şi instruire existente pe plan internaţional.