Comunicat de presă
CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ ȘTIINȚIFICĂ

    Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Centru NATO de Educație și Instruire, a organizat a XI-a ediție a Conferinței Internaționale ”Managementul Resurselor de Apărare în secolul XXI” (CoDRM), sub auspiciile Universității Naționale de Apărare în perioada 10-11 noiembrie 2016, la Brașov.

    Domeniul managementului resurselor reprezintă principala specializare a Departamentului ca Centru NATO de educație și instruire, dar și ca punct relevant de cercetare științifică. Ambele contribuie la completarea misiunii instituției și la conturarea sa ca un punct important de expertiză în acest domeniu, atât în cadrul educațional național, cât și pentru țările membre și partenere ale Alianței Nord Atlantice.

    După 11 ani de existență, CoDRM a devenit un eveniment de referință unde, de-a lungul timpului, peste 450 de experți din peste 15 țări s-au reunit să prezinte și să dezbată pe marginea proiectelor de cercetare, despre trenduri și provocări în domeniul managementului resurselor de apărare și a resurselor informaționale, dar și să contribuie cu idei noi privind cadrul teoretic și practic impus de acest concept integrat al managementului resurselor.

    Bucurându-se de un deosebit prestigiu științific și de o largă participare națională și internațională, conferinţa aflată acum la a XI-a ediție, a oferit cadrul perfect pentru dezbateri științifice relevante privind provocările pe care managementul resurselor de apărare, afacerile militare și studiile de securitate, economia apărării, planificarea apărării, cooperarea transatlantică, știința informației și teorii și practici în management le aduce mediului de securitate internațional.

    Conferința a reunit profesori renumiți din țară și din străinătate, beneficiind de cunoașterea și expertiza unor reprezentanți de seamă, astfel că au participat domnul prof.univ.dr. Gheorghe Calopăreanu, retorul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, domnul prof. univ. dr. Teodor Frunzeti președintele Secției Științe Militare - Academia Oamenilor de Știință, domnul prof.univ.dr Eleftherios Thalassinos - Universitatea Piraeus din Grecia, domnul prof. univ. dr. Mustafa Kemal Topcu – Universitatea Națională de Apărare din Turcia, doamna prof. univ dr. Ileana Tache - Universitatea Transilvania, Brașov, doamna Antonia Colibășanu analist - Geopolitical Futures și fost vicepreședinte Stratfor și domnul Radu Magdin consultant transnațional în domeniul comunicării strategice și vicepreședinte Strategikon.

    Ni s-au alăturat experți de la Academia Română, Strategic Research Institute din Turcia, Universitatea din Marmara din Turcia, Academia Națională de Informații, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Universitatea din București, Centrul de Excelență NATO HUMINT, Oradea, România, Geopolitical Futures, Școala Națională de Studii Poliice și Administrative, Institutul pentru economie mondială.

    În cuvântul de deschidere, directorul DRESMARA, conf. univ. dr. Florin Eduard Grosaru, a pus accent pe misiunea CoDRM:

    „Dezvoltarea și consolidarea, an de an, prin educație și cercetare științifică a unei culturi comune și a unei comunități extinse și puternice de experți în domeniul managementului resurselor, motor al mediului și militar,atât pe plan național, cât și internațional.”

    Sub motto-ul Using Today’s Ideas to shape Tomorrow’s Future!, evenimentul a adus pe masa dezbaterilor idei pertinente și noi oportunități de dezvoltare a unor proiecte de cercetare comune, acesta fiind un bun mediu pentru a schimba opinii și de a consolida parteneriate de viitor. În urma acestor fructuoase zile va fi publicat un material care va sintetiza cele mai importante tematici dezbătute.

    Lucrările CoDRM 2016 s-au încheiat într-o notă optimistă și cu promisiunea unei noi ediții viitoare extinse cu ajutorul noilor parteneriate stabilite cu ocazia ediției din acest an.